torstai 22. lokakuuta 2015

Koodien skannaus vinkit

Ehjiä, mattapintaisia ja tummia koodeja on helppo skannata. Valitettavasti koodit kärsivät ulkona ja niiden skannaaminen saattaa olla tosinaan haastavaa. Myös sade ja pimeys tuovat mukanaan haasteita. Virtuaalisia merkkejä on helpompi skannata.

Kiiltäväpintaiset ja haalistuneet koodit

Kiiltäväpintaiset tai haalistuneet koodit ovat haastavampia. Heijastava pinta, kuten esimerkiksi laminoitu koodi, on kirkkaalla ilmalla tai apuvalon avustuksella hankala skannata. Koodiin tulevaa valoa kannattaa varjostaa esimerkiksi kädellä ja kameraa kannattaa hieman käännellä. Kameran kääntely auttaa usein myös haalistuneiden koodien skannaamisessa. Jos koodi on haalistunut liikaa auringossa, sitä ei pysty skannaamaan.

Koodi kuperassa pinnassa

Joskus voi koodin löytää esimerkiksi liikennemerkin tolpasta. Vaikka koodi on ehjä, sitä ei välttämättä pysty skannaamaan. Ongelma tulee esiin varsinkin silloin, kun kooditarra on isokokoinen esim. 3cm x 3cm. Kameran skannausohjelmisto ei kaikissa tilanteissa pysty lukemaan koodia linssin aiheuttaman tynnyrivääristymän takia. Jos puhelimessa on etukamera, kannattaa koittaa skannata sillä. Monesti koodin saa skannattua etukameralla, jos se ei takakameralla onnistu.

Jäätyneet  ja likaantuneet koodit

Talvi aiheuttaa skannaamiseen täällä pohjoisessa haasteita. Kooditarrojen pinta jäätyy ja jäinen pinta saattaa estää skannaamisen. Jos tuntuu ettei munzee skannaudu, niin kannattaa pyyhkäistä paljaalla sormella tarran tai laminaatin pinta puhtaaksi. Munzeen pinta saattaa olla myös muuten likainen, jolloin pinta kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi.

Lampun käyttö pimeässä

Pimeässä skannatessa kannattaa apuna käyttää erillistä lamppua, esimerkiksi pientä ledivaloa. Lampulla voi valaista munzeekoodin ylähäältä tai sivusta, joilloin valo ei heijastu munzeen pinnasta.

Apuvalon käyttö

Varsinkin hämärässä ja pimeällä skannattaessa voi käyttää erillistä taskulamppua tai sitten kännykän omaa apuvaloa. Valon voi kytkeä päälle skannausnäkymän vasemmasta yläkulmasta painamalla. Kuvassa punaisella näkyvä ikoni. Kännykän LED-valo on varsin kirkas ja aiheuttaa heijastuksia. Apuvalon päälle voi laittaa, vaikka pienen palan paperia, jolloin valo taittuu eikä ole liian kirkas.

Ota apuvalo käyttöön skannausnäkymässä
Ota apuvalo käyttöön

Kameran kääntö

Joissain kännykkämalleissa on kaksi kameraa, toinen kännykän "ulkopuolella" ja toinen näytön yläpuolella. Oletuksena skannaukseen käytetään kännykän ulkopuolella olevaa parempaa kameraa, mutta halutessaan myös näytön puolella sijoitettua kameraa voi käyttää. Näytön puoleisen kameran käyttö on kätevää, kun skannaa koodeja esim. valotolpan takaa. Sitten ei tarvitse kiertää tolpan taakse, vaan voi skannata koodin tolpan etupuolelta. Kameraa pystyy vaihtamaan skannausnäkymän oikeassa yläkulmassa olevasta ikonista painamalla. Kuvassa punaisella.

Kameran kääntöikoni skannausnäkymässä.
Kameran vaihto

Rikkoutuneet koodit

Koodit voivat helposti repeytyä tai niihin voi tulla tahroja. Jos koodin yksi tai useampi kulmassa oleva iso neliö on vioittunut, niin koodia ei voi skannata. Tahriutunut koodi saattaa olla skannattavissa, jos sitä pyyhkäisee hieman kädellä puhtaaksi. Skannaus kelvottomasta koodista kannattaa lähettää huoltokehote sen julkaisseelle käyttäjälle ohjelmiston kautta.

Minitarran skannaus

Mini ja mikrokokoiset tarrat voivat joskus olla hankalia skannata. Kannattaa käyttää kameran zoomi ominaisuutta, jos sellainen on käytettävissä. Jostain syystä zoomaaminen lähelle merkkiä helpottaa skannaamista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti